Analyserna har gjorts under 2019 och 2020 inom ramen för projektet Fiskguide Gotland.
(Se mätresultaten i faktarutan här nedanför.)
– Det var förvånande att gränsvärdena är så höga och att vi ligger så lågt under beträffande alla arter, egentligen, säger Riina Noodapera.
”Vi ville ha faktiska bevis”
Företrädare från branschen på ön vill nu gärna se att folk väljer mer lokalt fångad fisk på tallrikarna.
– Vi ville ha faktiska bevis hur det ser ut med fisken vi fångar här runt ön. Vi har ju inte trott att det är någon större fara, säger fiskaren Johannes Klingvall.
Livsmedelsverket har dock meddelat att man inte kommer ändra sina rekommendationer kring hur ofta man kan äta östersjöfisk – läs mer om det här, eftersom de anser att det behövs mer omfattande provtagningar och analyser.
Analysresultaten i korthet:
- Dioxiner EU:s gränsvärde 3,5 pg/g. Högst värde hade skarpsill med 1,27 pg/g (2020) och lägst värde hade sik med 0,291 pg/g.
- PCB, dioxinlika EU:s gränsvärde 6,5 pg/g. Högst värde hade skarpsill med 2,56 pg/g (2020) och lägst värde sik med 0,461 pg/g.
- PCB, icke-dioxinlika EU:s gränsvärde 75 ng/g. Högst värde hade skarpsill med 9,81 ng/g och lägst värde sik med 1,64 ng/g.
- Metylkvicksilver EU:s gränsvärde 500 ng/g. Högst värde hade näbbgädda (2020) med 40 ng/g och lägst värde smörbult med 3,2 ng/g.
Länk till analysresultaten i sin helhet (PDF).
Källa: Hushållningssällskapet Gotland