Foto: Hellerhof

Läkare borrade upp fel sida av patients skalle

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Universitetssjukhuset i Linköping fick två hål i skallen – istället för ett. Detta till följd av att man missat att markera vilken sida som skulle opereras.

I februari i år skulle en patient på US i Linköping opereras då det fanns misstanke om att denne hade en tumör i hjärnan. Inför operationen röntgades patientens huvud och ett hål borrades upp i sidan av skallen. Men när läkaren återigen såg över röntgenbilderna visade det sig att man borrat på fel sida av patientens skalle.

Efter en kort diskussion beslöt man sig för att borra ett nytt hål. Denna gång på rätt sida. Händelsen Lex Maria-anmäldes av sjukhuset som i en intern utredning konstaterade att man missat en rad rutiner, bland annat att markera vilken sida av patientens huvud som skulle borras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.