• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mathias Ibbe, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Pjältån. Mathias Ibbe, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland, berättar mer om det stora vattenvårdsprojektet. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Länsstyrelsen i Östergötland: ”Ett av Sveriges största vattenvårdsprojekt”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen får nu stöd från EU för att vara med i ett av Europas största vattenrestaureringsprojekt. Nästan 400 miljoner kronor ska användas till att förbättra olika vattenmiljöer i södra Sverige.

– Det är roligt att vi har fått det här ekonomiska tillskottet och det innebär nu att vi kan ta tag i stora projekt med vattenvård här i Östergötland, säger Mathias Ibbe, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Under de kommande sju åren planerar länsstyrelserna i nio län och andra medverkade aktörer att utföra fler än 500 åtgärder i södra Sverige.

– Här i Pjältån ska vi ta bort en 60 meter betongkulvert som kom till till när man byggde riksvägen. Vårt mål är att vattnet ska ledas tillbaka igen i den gamla naturliga fåran, så det blir en bättre livsmiljö för fiskarna att simma upp här, säger han.

För Östergötlands del i projektet Improve Aquatic Life ingår, utöver Pjältån i Norrköpings kommun, även Storån i Åtvidabergs kommun och Silverån i Ydre kommun. Dessutom planeras åtgärder vid kusten för att minska ankringsskador och förbättra fiskreproduktionen.

Följ med till Pjältån i klippet ovan. Vattenekolog Mathias Ibbe berättar mer om det stora vattenvårdsprojektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.