Lantbruksbarometern: Tufft att få lönsamhet och oro för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Årets lantbruksbarometer för våren 2022 visar att svenska lantbrukare är pessimistiska, både nu och inför framtiden.

Den stora orsaken är det kärva omvärldsläget med allt högre kostnader för el, drivmedel och foder.

Den tidigare positiva inställningen från lantbrukarna är nu ett minne blott. I år svarar endast en tredjedel att lönsamheten är god eller mycket god.

– Östergötlands spannmålsproducenter har under de senaste två åren haft en kraftig uppåtgång när det gäller lönsamhet. Det vi ser i år är att den uppfattningen har sjunkit drastiskt, säger Gustaf Stache, rådgivare mot skog och lantbruk på Ludvig & Co.

”Jag vill ändå se positivt på framtiden”

Bäst har det gått för växtodlare och mjölkproducenter då avräkningspriserna varit höga under hela 2021. Men med dagens ökade foderpriser för djurhållarna kan det på lång sikt påverka utbudet i butiken.    

– Vi har redan fått ökade kostnader för spannmål som vi köper in och det är klart att många känner en oro. Drar vi in på fodret minskar också produktionen. Men jag vill ändå se positivt på framtiden och jag tror det kommer stabilisera sig över tid. Vi har goda förutsättningar i Sverige för att producera klimatvänligt livsmedel, säger mjölkproducenten Olov Wågbrant, som driver sin gård mellan Skänninge och Ljungsbro.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.