• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner jättestor oro. 13-15-åringarna verkar bli beroende av kristall direkt. De fastnar stenhårt”, säger Helené Håkansson, sjuksköterska på MiniMaria i västra Östergötland. I klippet hör du om oron kring det ökade missbruket av drogen. Foto: SVT

Larmet från beroendemottagningar: Kristall vanligare än cannabis bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Den syntetiska drogen kristall har blivit vanligare än cannabis bland högstadieelever i flera svenska städer, enligt personal på beroendemottagningar. De möter 12- och 13-åringar som missbrukar drogen och får kraftiga biverkningar. De känner även till att mellanstadiebarn har erbjudits att köpa drogen – på skoltid.

11-åringar som erbjuds köpa kristall på skoltid – och 12-13-åringar med svår beroendeproblematik. Hör mer om problemen med kristall i videon ovan.

Cannabis har länge varit den vanligaste drogen bland unga. Men nu har den syntetiska drogen kristall har tagit över bland yngre tonåringar i flera svenska städer. Det berättar personal på mottagningar som möter ungdomar med riskbeteenden och beroenden.

Fler unga missbrukar kristall

– Cannabis är en av våra vanligaste droger så det är en otroligt oroväckande utveckling som måste brytas direkt, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson.

Han har som ordförande i Svensk narkotikapolisförening kontakt med poliser i hela landet och ser ett tydligt mönster: Kristall som drog bland tonåringar är ovanligt i storstäder som till exempel Stockholm, men har på kort tid blivit en av de vanligaste drogerna i flera mindre och mellanstora städer.

Unga får snabbt beroende

– Kristall vet vi väldigt lite om, till exempel vad den ger för effekter på lång sikt, säger sjuksköterskan Helené Håkansson.

Hon jobbar på beroendemottaningen MiniMaria i västra länsdelen i Östergötland som vänder sig till ungdomar som har ett riskbruk eller är beroende av alkohol och droger.

De äldre ungdomarna, som redan har provat alkohol, verkar använda kristall som partydrog, enligt Heléne Håkansson. Men bland de unga, de som är 13-15 år, leder drogen för många snabbt till ett beroende som är svårt att ta sig ur.

Varför är kristall så beroendeframkallande?

Till skillnad från många andra droger påverkar kristall hela tre signalsubstanser i hjärnan.

– Det är en potent och farlig drog med betydande effekter på beroendecentrum. Den är farligare än amfetamin och mer beroendeframkallande, säger Kai Knutsen, drogexpert vid anestesikliniken på Sahlgrenska sjukhuset.

SVT Nyheter Öst skildrar i flera publiceringar utvecklingen av den nya drogen 3-cmc, som bland annat kallas kristall.

I videon nedan förklarar behandlingsekreterare Kristian Issa varför det kan gå så snabbt att bli beroende:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas du av drogen kristall – från välmående till självmordstankar på ett halvår. I videon hör du behandlingssekreterare Kristian Issa förklara hur fort det kan gå. Foto: SVT

Var kan du få stöd om du eller någon du känner har problem med alkohol eller droger?

Alkohollinjen: 020-84 44 48 https://www.alkohollinjen.se/

Alkoholhjälpen: https://alkoholhjalpen.se/

BRIS: https://www.bris.se/

Droghjälpen: 020 – 91 91 91 https://droghjalpen.se/

Ersta Vändpunkten: https://www.erstadiakoni.se/verksamheter/socialt-stod-och-omsorg/anhorigstod-vid-beroende/ersta-vandpunkten/

Föräldraföreningen mot narkotika: https://fmn.se/

Föräldralinjen: 020-85 20 00 https://mind.se/hitta-hjalp/foraldralinjen/

MIND: https://www.mind.se/

MiniMaria är mottagningar för ungdomar och föräldrar som finns i flera städer i Sverige:

MiniMaria Ungdom Stockholm 08-123 474 10

MiniMaria Motala:  010-104 69 22

Mini-Maria Mjölby, Boxholm, Vadstena: 010-234 62 00

Linköping: 013-20 66 40

Moa-mottagningen Norrköping: 010-104 00 05

Här kan du hitta stöd i just din kommun: https://www.1177.se/

Behandling via nätet: https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/behandling-via-natet/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler unga missbrukar kristall

Mer i ämnet