– Jag såg ju att hon höll båda händerna på ratten och hade blicken riktad mot fronten på lastbilen, säger Allan Båtelsson, som först berättade om händelsen i P4 Gotland.
Det var i april 2023 som olyckan inträffade på södra Gotland. Allan skulle strax göra en vänstersväng och hade därför saktat ner på 80-vägen. Då kom en personbil från andra hållet som plötsligt bytte fil och kom rakt emot honom. Allan väjde då till höger ner i diket.
– Smällen blev inte i fronten, utan i framhjulet på lastbilen, berättar han.
Dömdes för grov vårdslöshet
Tack vare Allans undanmanöver klarade sig han och kvinnan utan allvarligare skador, trots att fordonen blev kraftigt demolerade. I slutet av januari i år dömdes kvinnan för grov vårdslöshet i trafik av Gotlands tingsrätt.
Hon nekar till att hon medvetet skulle ha kört in i lastbilen. Men polisens utredning visar att hon i samband med olyckan sagt till räddningspersonal att det handlade om ett självmordsförsök.
Många väljer att inte prata
Varje år inträffar i genomsnitt 28 suicid på vägarna. Det är cirka 10 procent av de dödsfall som sker i vägtrafiken. Det visar siffror från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, NASP, tillsammans med Trafikverket.
Allan Båtelsson känner till flera fall där lastbilschaufförer varit inblandade i olyckor där det handlar om suicid i vägtrafik. Men när personer omkommit så har man valt att inte prata om det.
Eftersom kvinnan i detta fallet överlevde, så tycker Allan att det är viktigt att ta upp hur det påverkar de som sitter i det andra fordonet.
Hör mer om detta i klippet ovan.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
Bris: Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se
Mind självmordslinjen: Telefon: 901 01, chatt: mind.se (även för närstående)
Vårdcentral: Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Källa: Vårdguiden 1177