I videon förklarar Anders Hall, utvecklingschef vid Polisen, på vilket sätt det blir lättare. Foto: SVT

Lättare för kommuner att sätta upp övervakningskameror

Publicerad

Den här veckan presenteras en utredning som väntas föreslå att kommunerna ska få ett större brottsförebyggande ansvar. Och det kan få betydelse även för möjligheterna att sätta upp övervakningskameror.

I videon berättar Anders Hall, utvecklingschef vid polisen, varför.

Polisens fasta övervakningskameror dröjer. Nu ligger bollen hos regeringen eftersom polisen behöver mer pengar för att bygga upp tekniken runt kamerorna, till exempel utrymme för att lagra bildmaterialet och för att föra över bilderna från kameror till en övervakningscentral.

Och under tiden är det många kommuner som vill sätta upp egna kameror.

Linköping

Men långt ifrån alla kommuner får tillstånd att sätta upp kameror. Det visar de uppgifter som SVT Nyheter har fått från Integritetsskyddsmyndigheten.

Bara 8 av 20 fick tillstånd

Bara 8 av de 20 kommuner som ansökt om kameraövervakning på allmän plats, som torg eller gator, under 2018-2020 fick helt eller delvis klartecken.

Ny utredning: Ökat ansvar för kommuner

Men den här veckan presenteras en ny utredning som väntas föreslå att kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete ska öka – och att kommunerna ska få lagligt stöd att göra det.

Det här kan leda till att det blir betydligt lättare för kommunerna att sätta upp övervakningskameror – i samverkan med polisen.

I videon förklarar Anders Hall, utvecklingschef vid Polisen, på vilket sätt det blir lättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet