– Det är viktigt att få till ett prejudikat, säger Liljas advokat Mats Tornéus till SVT Nyheter Öst.
Ingen ändring i hovrätten
Hovrättsdomen ändrade inget i tingsrättsdomen, straffet på 40 dagsböter á 650 kronor står fast. Hovrätten menade att den crosschecking som Lilja utdelade mot en motspelare inte var idrottsligt motiverad, inte hade någon bäring på spelet och att den inte var förenlig med ishockeyspelets idé.
Crosscheckingen hade istället sitt upphov i frustration och irritation. Därför ansåg hovrätten att man inte kunde ge Lilja ansvarsfrihet trots att tacklingen skedde under pågående spel.
Smärta något man får räkna med
Jakob Lilja och hans advokat Mats Tornéus menar istället att en crosschecking är något som en ishockeyspelare får räkna med, även om det är emot spelets regler.
De tar upp flera punkter när de nu begär prövning i Högsta domstolen. Bland annat menar de att det är viktigt att ta hänsyn till var händelsen sker. Så här skriver advokat Tornéus i sitt överklagande:
”Viktigt att komma ihåg är just att det är en ishockeymatch och inte en händelse på en nattklubb eller ute på gatan. Ishockeyspelare på elitnivå känner smärta under och efter varje match eftersom det är följden av spelets idé med tillåtande av tacklingar och våld som kan medföra både skada och smärta utan att det är fråga om någon brottslig gärning från motspelarens sida.”
– Det finns ju betydligt allvarligare händelser som inte polisanmälts, än mindre straffats i domstol. Alla ska vara lika inför lagen. Nu har min klient blivit dömd för något som hänt under pågående match. Vi menar att det inte är rimligt att han ska bli det i en allmän domstol. Därför har vi valt att överklaga det här, säger Tornéus till SVT Nyheter Öst.
Själva händelsen ägde rum 5 mars 2015 då Jakob Lilja spelade för Rögle i en match mot Malmö.