Lina cyklar från Sverige till Tyskland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bakom Lina Strotmann ligger redan 700 kilometer på cykeln. Längst vägen sover hon oftast i tält. Ibland unnar hon sig en natt på hotell eller hittar lediga soffor och sängar genom internetplattformer och Facebookgrupper. Foto: Privat

Lina cyklar hem till Tyskland – trampar hela vägen från Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det tar två timmar att flyga från Sverige till Tyskland. Men när Lina Strotmanns Erasmus-utbyte i Uppsala tog slut, bestämde hon sig inte för den snabba vägen – hon cyklar hem till Tyskland istället. Vi träffar henne på resan genom Östergötland.

– Det är ett fint sätt att se mer från landet och ett fint avslut på hela Erasmus-utbytet, säger Lina Strotmann.

Hon uppskattar mest spontana möten med människor, som ger henne tips på vad hon kan göra eller var hon kan sova. Men det finns en kommentar som hon ofta får höra och som hon stör sig på.

– Jag har tänkt mycket på att jag tycker det är dumt att människor hela tiden säger att det är så modigt att jag gör det själv, som kvinna, för det borde ju inte vara modigt. Jag borde inte behöva tänka på om det är säkert att åka runt själv som kvinna, säger Lina Strotmann.

Taggad på Vimmerby

Lina beräknar att vara framme i den tyska staden Stralsund den 27 Augusti. Men hon kommer inte att cykla raka vägen dit. Hon är namngiven efter Lina från Emil i Lönneberga och Astrid Lindgren har spelat en stor roll i hennes uppväxt. Därför är hon just nu mest taggad på sin planerade omväg till Vimmerby.

– Jag ser fram emot att cykla till Katthult, säger hon.

Dessutom ska hon utforska Öland och stanna till i bland annat Jönköping och Kalmar.

Hör Lina berättar om känslan som hon har när hon cyklar, hennes största utmaningar och se hennes packning i videon ovan.

Erasmusprogrammet

Erasmus är ett program av Europeiska unionen som ger unga människor i Europa möjligheten att åka på utbyte inom utbildning, ungdom och idrott.

Sedan Erasmus startades år 1987 har över 15 miljoner personer deltagit i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.