• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Linköping ger tiggare mat och husrum i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun har återigen beslutat att ge tiggarna mat och tak över huvudet under vintern. Kanske kan de få jobb också.

Precis som förra vintern är det i en gymnastiksal under en kyrka som man erbjuder tak över huvudet för tiggarna. Men det är först i november som de kommer släppas in.

Kommunen satsar 2,5 miljon kronor på projektet Crossroads och från kyrkorna har ett 60-tal volontärer ställt upp under året.

Tiggarnas situation

Tiggare ska erbjudas jobb

Det finns planer på att tiggarna ska erbjudas jobb också.

– Det kan vara allt från att skotta snö till diskjobb, säger Elin Sjögedahl, projektledare för Crossroads hos Stadsmissionen.

– De kommer inte hit för att tigga, de kommer hit för att få ett jobb, eftersom det är det den fria rörligheten inom EU innebär. De har blivit överraskade över att det inte går att få enkla jobb för någon timme här och där. Nu har Stadsmissionen i samarbete med Arbetsförmedlingen förslag på lösningar, säger Linnea Darell (FP), ordförande för omsorgsnämnden i Linköping.

Skulle det minska tiggandet på gatorna?

– Det gör det definitivt. Det är ju ingen som sitter och tigger om man får ett jobb, säger Linnea Darell.

Modell som får spridning

Besökare från andra kommuner har kommit för att lära sig mer om det som nu kallas Linköpingsmodellen. Fler vill börja ge mat och husrum till tiggare från andra länder.

– De vill veta mer om Crossroads och vad vi gör här, säger Elin Sjögedahl.

För att lära sig mer om tiggarna så kommer representanter från Linköpings kommun och kyrkan att åka till en by i Rumänien i oktober, en by som många av tiggarna i Östergötland kommer ifrån.

Där ska man lära sig mer och undersöka vilka möjligheter det finns att hjälpa tiggarna på plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet