Tre personer står uppställda i en utomhusmiljö, där en av dem är klädd i en polisuniform och de andra två är klädda i civila kläder. Bakgrunden visar en blandning av byggnader och träd, vilket tyder på en stads- eller bostadsområde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vägen till kriminalitet går fort. Från att barn knappt har gjort någonting till att de begår väldigt grova brott. Därför tätnar nu samarbetet mellan polis, socialtjänst och civilsamhället i Linköping. Foto: Edina Foric/SVT

Linköping tar till tysk metod för att motverka ungdomskriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Linköping är en av kommunerna som är med i pilotprojektet Rätt Kurva – en tysk metod som syftar till att fånga upp barn mellan åtta och femton år som riskerar att hamna i kriminalitet. Hittills har nio barn fångats upp i Linköping.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det vanligast att brott begås under tonåren, där 16-åringar rekryterar barn i 12-13-årsåldern. Socialförvaltningen i Linköping har i flera år arbetat med brottsförebyggande insatser riktade mot barn, men under de senaste åren har de sett ett behov av att testa andra metoder.

– Vi behöver hitta andra sätt. Vi ser att det växer iväg, säger Lisa Fröberg-Karlsson, gruppledare på socialförvaltningen i Linköping.

Tyska metod: ”Kurve Kriegen”

Den tyska metoden ”Kurve Kriegen” har visat sig effektiv i arbetet med unga i riskzonen. Fyra av tio barn som genomgått ”Kurve Kriegen” slutar helt med kriminalitet och de andra sex minskar sin brottslighet. Metoden har använts i Tyskland i över tio år och har nu börjat användas i Sverige.

– Många barn som vi har i Rätt Kurva i alla pilotkommuner fortsätter att begå brott och det kan ju ses som ett misslyckande, säger Beata Bergkvist, utvecklingsledare på socialförvaltningen i Linköping.

Men hon förklarar att detta också är ett tecken på att de har fångat upp rätt barn och att det krävs mycket arbete för att förändra ett beteendemönster.

– Det hade varit otroligt om man slutar direkt, säger Beata Bergkvist.

Flera kommuner använder metoden

Projektet har varit i gång i över ett år och ska pågå i totalt tre år, där forskare från Göteborgs universitet ska utvärdera arbetet. Förutom Linköping så deltar även Södertälje och nordvästra Göteborg i projektet.

Redan nu har andra kommuner, såsom Karlskoga, Huddinge, Halmstad och Landskrona, börjat använda metoden.

Så fungerar ”Rätt kurva”

Bakgrund från Tyskland: ”Kurve Kriegen” som använts i förbundsstaten Nordrhein Westfhalen sedan 2011, står som modell för den svenska piloten av ”Rätt kurva” som ska genomföras i fyra lokalpolisområden med tillhörande kommuner under tre år, med start andra kvartalet 2023.

Programmet bygger på samverkan mellan lokalpolisområdet, civilsamhället och den kommunala socialtjänsten. Det är socialtjänsten som står för insatsernas planering och utförande.

Uppföljning efter tre år: ”Rätt kurva” följas upp under arbetets gång och utvärderas efter tre år av Göteborgs universitet för att avgöra om programmet är framgångsrikt.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.