Håkan Kronander och en luftmätare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luftmätaren vid Polhemsskolan visar höga halter av partiklar. Nu polisanmäler föräldern Håkan Kronander Region Gotland och Trafikverket. Foto: SVT

Luftföroreningar vid skola i Visby – förälder polisanmäler regionen

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Kronander och andra föräldrar vid Polhemsskolan i Visby har tröttnat på att inte Region Gotland och Trafikverket gör mer för att få ner de höga halterna av skadliga partiklar i luften. Nu har han polisanmält de båda myndigheterna.

Bredvid skolan, som ligger strax intill den vältrafikerade Norra Hansegatan i Visby, har en luftmätare satts upp. Mätningarna, som kan följas timme för timme, visar ofta för höga halter av partiklar, PM10, i luften.

– Nu har man kommit fram till att barnen inte får leka på den delen av skolan som är närmast vägen, berättar Håkan Kronander.

När man nu har svart på vitt på hur dålig luften är under vissa dagar, så har han och andra föräldrar satt press på Region Gotland att vidta åtgärder. Som en följd av det så har hastigheten sänkts från 50 till 30 på en kort sträcka utanför skolan.

Men de vill se fler åtgärder. Exempelvis snabbare och bättre borttagning av grus från halkbekämpning samt mer kunskap om hur kvaliteten på inomhusluften påverkas.

”Misskött frågan under lång tid”

Även om mätaren vid skolan inte suttit uppe så länge, så har en annan mätare längre bort på samma gata i flera år uppmätt för höga halter av partiklar. Problemen med luften har alltså varit kända länge. Håkan Kronander har nu polisanmält Region Gotland och Trafikverket eftersom han menar att de inte agerat tillräckligt kraftfullt.

– Jag tycker att man har misskött frågan under lång tid, man har känt till det här i 15 år. Trots att det har rapporterats i media flera gånger så försvinner frågan, men kommer upp nästa år och nästa år... Och för att få något gjort så har jag polisanmält.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.