Luftproblem även i klassrummen på Bråviksskolan

Uppdaterad
Publicerad

Samma ämnen som konstaterats på Bråviksskolans expedition och som gjorde att personal fick besvär med torra slemhinnor och huvudvärk har även hittats i klassrummen. Det visar förhandsinformation från den pågående utredningen.

Däremot uppges koncentrationen var betydligt lägre i undervisningsdelen av skolan.

– Vi har konstaterat att problemen finns i hela skolan. Vi tror att lösningen på gåtan finns i golvet, att det giftiga ämnet kommer från antingen lim, spackel, golvmatta eller betong. Det här ska vi fortsätta utreda, säger Mikael Grönkvist på lokalförsörjningen till Östnytt.

Kemisk reaktion

Den kemiska reaktion som har skett i golvet på Bråviksskolans expedition har accelererat relativt snabbt och kommunen kan inte utesluta att samma process skulle ha kunnat ske i undervisningslokalerna.

Men det finns hittills inte några indikationer på att elever skulle ha reagerat negativt på inomhusmiljön.

”Ett riktigt beslut”

Det var i fredags som utbildningskontoret och lokalförsörjningen beslutade att stänga Bråviksskolan i väntan på provsvar. 350 elever, från förskoleklass till årskurs sex, berörs.

– Vi anser att det var ett riktigt beslut, även om ämnet fanns i en mycket lägre koncentration i resten av skolan, säger Mikael Grönkvist.

Nya undervisningslokaler

På tisdagskvällen kom besked om att de yngsta eleverna i stället ska undervisas på Lindöskolan och närliggande Lindö Gård.

Under onsdagseftermiddagen blev det i sin tur klart att hela årskurs 4-6 från och med måndag kommer att bussas till undervisning i Folkuniversitetets lokaler på Kvarngatan 34 i centrala Norrköping.

Nybyggd skola

En fullständig rapport om inomhusmiljön på Bråviksskolan väntas vara klar på fredag.

Bråviksskolan byggdes 2009 och är en av Norrköpings nyaste skolor.

– Det är förstås allvarligt att det är på det här sättet i en skola som är så ny, säger Mikael Grönkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.