Fågelskådare Tommy Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fågelskådaren Tommy Eriksson berättar om den dramatiska morgonen och hur han försökte få loss mannen från leran. Foto: Jeppe Gustafsson/TT/Lovisa Gelin/SVT

Man fast i lera i ett dygn – hittades av fågelskådare

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen hittade fågelskådaren Tommy Eriksson en man som fastnat i lera i en kohage i Mjölby kommun. Enligt larmet ska han ha suttit fast sedan lunchtid på tisdagen.

– Jag trodde han var död. Han låg på rygg med armarna utsträckta, när jag kom närmare sa han att han legat där sedan klockan 13, dagen innan, berättar Tommy Eriksson.

Mannen satt hårt fast i leran upp till knäna berättar han vidare.

– Han hade inte kunnat ta sig loss och jag försökte hjälpa honom. Han hade haft gyttjebrottning och var hal som såpa. Jag höll på att fastna själv och fick inget grepp om honom, säger Tommy.

Hör honom berätta om den dramatiska händelsen i klippet ovan.

Nedkyld och skadad

När SVT Nyheter Öst pratade med Daniel Asp, vakthavande befäl, berättade han att räddningstjänsten och ambulans var på plats.

– Vi vet inte så mycket mer just nu, säger Daniel Asp.

Hur mannen fastnat i åkern eller omständigheter kring larmet som gäller person i svår belägenhet har han i nuläget svårt att uttala sig om.

Klockan 10.54 uppgav räddningstjänsten att mannen omhändertagits av ambulanspersonal för transport till sjukhus. Hans telefon ska ha slutat fungera och det var ren tur att mannen hittades då han inte ska ha kunnat larma själv, uppger räddningstjänsten Östra Götaland.

Enligt en bulletin från Region Östergötland är mannen nedkyld och allvarligt skadad, men hans tillstånd bedöms vara stabilt.

Svåråtkomligt område

En fågelskådare från Tåkerns fältstation, som inte var den som hittade mannen, berättar mer om området där mannen fastnade.

– Det är inget besöksområde, men det är en del fågelskådare som tar sig ut för att titta på framför allt vadarfåglar, säger personen.

Vidare berättar han hur svåråtkomlig platsen är.

– Man får ta sig ut efter bästa förmåga och efter det här regnandet är det väldigt lerigt. Jag har själv tänkt på hur lätt det är att gå igenom och hur dålig bärighet det är i marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.