Foto: Scanpix

Många nygravida dricker alkohol

Uppdaterad
Publicerad

86 procent av alla gravida svenskor drack alkohol i början av sin graviditet. Det var först när kvinnorna fick beskedet att de var med barn som de flesta slutade. Det visar en avhandling vid Linköpings universitet.

Exponering för alkohol, även i liten mängd, kan enligt omfattande forskning orsaka utvecklingsskador, missfall och för tidig födsel. Redan vid tiden för befruktning kan alkoholkonsumtion innebära konsekvenser för det blivande fostret. Utvecklingen av det centrala nervsystemet är till exempel känsligt för påverkan under de första veckorna.

Nio av tio drack innan beskedet

Trots detta så dricker nästan nio av tio kvinnor i fertil ålder alkohol, delvis på grund av ett socialt tryck. De flesta slutar när de väntar barn men oftast inte förrän de vet att de är gravida, enligt en avhandling vid Linköpings universitet.

5,5 procent fortsatte dricka

Avhandlingen bygger på intervjuer och enkäter till barnmorskor, gravida och nyblivna mammor. Resultaten visar att alkoholkonsumtion var vanlig bland kvinnor i fertil ålder och att det fanns en social förväntan på kvinnor att dricka.

Året innan graviditeten använde 86 procent av kvinnorna alkohol. En majoritet av dem uppgav att de minskade sitt drickande först när de blev medvetna om att de var gravida. När de fick beskedet avstod en stor majoritet, 94,5 procent, helt från alkohol. 5,5 procent av de blivande mammorna fortsatte med sin alkoholkonsumtion.

Äldre rökande storstadsmödrar fortsätter

Faktorer som var förknippade med fortsatt drickande även efter graviditetsbeskedet var boende i storstad, högre ålder, rökning, lågt socialt stöd, starkare alkoholvanor före graviditet och starkare sociala motiv för att dricka enligt avhandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.