Foto: TT

Många vaccinerar sig efter fästinglarm

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på vaccinationsmottagningarna har ökat kraftigt efter att Östergötland klassats som ett av risklänen i Sverige när det gäller virussjukdomen TBE.

Nyligen gick Region Östergötland ut med ny information om att länet ska klassas som riskområde för TBE. Detta efter att flera fall upptäckts och dessutom i nya områden.

Förra året anmäldes 13 fall av TBE i Östergötland. De flesta vid Omberg och Motala, men även inom Linköpings kommun.

Ökat vaccinationsintresse

Nu har flera vaccinationsmottagningar i länet märkt ett ökat intresse för att vaccinera sig mot TBE. En av dem är vaccinationsmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Dagen efter att vi hade gått ut med informationen så var det 80 personer i kö här. Vi gör så gott vi kan, men alla som kommer hit på drop-in får vaccin, även om det kan bli några timmars väntetid, säger sjuksköterskan Kerstin Samuelsson.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid Region Östergötland menar att man vill ge informationen om TBE-vaccin främst till en viss grupp människor.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland Foto: SVT

– Det är till dem som vistas mycket i skog och mark och vet att de brukar få fästningar, sedan kan de själva kan bestämma om de ska vaccinera sig eller inte, säger hon.

Gotland ligger lågt

Gotland hade förra året ett enda fall, men där konstaterade sjukvården att personen smittats i Sörmland.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius vid Region Gotland säger att man ligger lågt när det gäller information och råd för tillfället, men att man kan komma att omvärdera situationen om fler fall upptäcks.

– Vi råder endast dem som jobbar ute på öarna under sommaren att vaccinera sig, säger Sven Montelius till SVT Nyheter Öst.

TBE

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan leda till inflamation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

De flesta som smittas med TBE får lindriga besvär och blir friska efter ungefär en vecka. Omkring en tredjedel får inflammationer och kan bli mycket allvarlig sjuka.

Varje år smittas 200 personer i Sverige av TBE som leder till inflamation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Flest fall återfinns i Stockholms län.

De flesta fall av TBE inträffar under sommarmånaderna. Men personer kan bli smittade redan i april och fram till och med november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.