Ett stort antal svenska kvinnor upplever att de mår dåligt av sina hormonella preventivmedel, och frågan har länge hängt i luften: Varför finns det ännu inget manligt hormonellt alternativ på marknaden? Och vad beror det på?
– Det är lite bökigare att ta fram ett hormonellt preventivmedel för män jämfört med vad det är för kvinnor.
– Men det går nog idag att hämma både spermieproduktionen och ge läkemedel så att man bibehåller potensen på ett rimligt och enkelt sätt, säger Jan Brynhildsen, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.
År 1964 tilläts p-piller i Sverige för första gången. 53 år senare har det ännu inte dykt upp något hormonellt alternativ för män på marknaden.
Ekonomiska orsaker
Enligt professor Brynhildsen har forskningen för ett manligt hormonellt preventivmedel bedrivits i cirka 30-40 år. Att det fortfarande inte har slagit igenom tror han beror främst på ekonomiska orsaker.
– Problemet är, och har länge varit, att de främsta finansiärerna som har bedrivit utvecklingen har varit mer ideella och anslagsberoende organisationer som WHO och amerikanska Population Council. Den största anslagsgivaren har varit USA.
– Under både president George W. Bush och nu senast Donald Trump så har man dragit tillbaka alla medel som går till reproduktionsforskning och som kan förknippas med abort på ett eller annat sätt. Då stannar allt av, säger Jan Brynhildsen.
Ny salva ska testas
Men nu kommer det kanske en förändring. Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har nyligen meddelat att de fått anslag till att driva en ny studie.
I början av nästa år ska ett preventivmedel för män i form av en salva börja testas i Sverige. Salvan innehåller olika hormoner och smörjs in på axlarna varje dag, och ska på så sätt minska spermieproduktionen.