Bildmontage på en dessert med skivade bananer på och en kvinna som står i ett kök och håller upp en av desserterna i sin hand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med bakom kulisserna och se när hon bakar ett av sina recept i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Maria i Motala gör matvideos på sociala medier – får miljontals visningar

Publicerad

Matlagningsvideos har blivit väldigt populärt på sociala medier. Maria Gergi började göra matlagningsvideos på Instagram som en rolig grej för släkt och vänner. Nu har hennes videoklipp från köket i Motala fått miljontals visningar.

– Så jag hade ingen plan från början att ha ett instagramkonto med mina bakvideos, säger hon.

Maria Gergi har länge tyckt om att baka och när hon var sjukskriven en period fick hon mer tid till att göra just det. Hon började då skapa korta matlagningsklipp som hon publicerade på Instagram. Idag har hon gjort över 100 videoklipp på sin fritid.

– Jag har legat i. Det är kul att man kan inspirera andra och många skriver att de bakar recepten jag lägger upp, det är superroligt, säger hon.

Det ska en bra matvideo innehålla

Korta videoklipp på recept för mat och bakning har de senaste åren ökat rejält på sociala medier.

Vad gör en bra matlagningsvideo?

– Det handlar dels om kvalitén på videon, bra ljus framförallt och det ska se väldigt gott ut. Receptet ska också vara ganska enkelt, säger Maria Gergi.

Följ med bakom kulisserna och se när hon bakar ett av sina recept i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.