• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På IKEM-laboratoriet i Prag forskas bland annat på njursjukdomar och på hjärtkärlfunktioner. Foto: TT

Matematik ersätter djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

Går det att utveckla nya läkemedel utan att använda försöksdjur? Gunnar Cedersund på Linköpings universitet har med sitt arbete revolutionerat forskningen genom att använda matematik istället.

Det är fortfarande många djur som får sätta livet till för den medicinska forskningen. Allt för att hitta nya och effektivare läkemedel för oss människor.

Gunnar Cedersund och hans forskargrupp vid Linköpings universitet har genom att hämta in mänsklig data, lyckats ersätta djurförsöken med matematiska modeller.

– På samma sätt som man gör försök på djur och ser vad som händer, kan man göra exakt samma sak i en dator om man har en matematisk modell. Alltså, man gör något med den här modellen och ser vad den svarar och då på samma sätt som ett försöksdjur är tänkt att efterlikna en människa, så har vi istället en matematisk modell som också efterliknar en människa, säger forskaren Gunnar Cedersund.

Men hur säkra är då resultaten?

– Ganska snart när modellen blir någorlunda bra på att beskriva hur en människa fungerar, så är den lika bra som en mus eller råtta är till exempel, säger han

Goda resultat

Arbetet har varit inriktat mot att hitta botemedel mot den insulinresistens som uppstår hos patienter med typ 2-diabetes och metoden har gett goda resultat. 

– Av någon anledning slutar cellerna reagera på insulinet, och det har man inte vetat varför under väldigt lång tid. Men nu genom att sammanställa en massa data, med hjälp av matematiska modeller, så har vi lyckats reda ut vad som går fel vid typ 2-diabetes, säger forskaren Gunnar Cedersund.

Fick priset ”Nytänkaren”

Forskargruppens matematiska modeller ligger nu till grund för att nya läkemedel kan framställas på marknaden och för några månader sedan fick Gunnar Cedersund ta emot en utmärkelse för deras arbete.   

– Ja, det är kul att det börjar sprida sig till allmänheten, att de här genombrotten börjar hända. ”Nytänkaren”, som priset heter, har inte funnits förut och är ett sätt att visa att det här verkligen finns, så det är jätteroligt, säger han.                                        

Mer ekonomiskt

Metoden med att använda sig av matematiska modeller räddar inte bara djuren. Ur ett ekonomiskt perspektiv blir också biomedicinska forskningen och läkemedelutvecklingen betydligt billigare.

– Inom diabetes har man godkänt matematiska modeller för certifiering, vilket gör att ett steg som brukar ta 4-6 år, nu tar bara ett par månader. Och det som förr kostade närmare en miljard i utveckling, kostar nu endast ett par hundra tusen kronor. Dessutom brukar tusentals hundar få vara försöksdjur, men nu krävs inga alls, säger han.

En egen modell för dig

Den snabba utvecklingen av matematiska modeller är inte heller bara begränsad till diabetesforskningen utan kan i framtiden komma användas i många andra områden.

– Behandlingar som utvecklas idag är till för alla. Men genom att utveckla en matematisk modell för varje människa, så kan man se vilken behandling som är bäst just för dig, säger Gunnar Cedersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.