På IKEM-laboratoriet i Prag forskas bland annat på njursjukdomar och på hjärtkärlfunktioner. Foto: TT

Nya metoder kan ersätta djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals försöksdjur används varje år i Sverige inom forskning. I dag hölls ett seminarium i Linköping med syfte att peka på alternativa sätt att testa nya läkemedel.

Vesa Loitto forskar vid Linköpings Universitet på framodlade celler, som han kan få att lysa i olika färger beroende på hur de reagerar på olika ämnen.

Till exempel så lyser celler rött när de blir stressade. Det betyder att de reagerat negativt på någon kemikalie till ett nytt läkemedel.

Ersätta djurförsök

De här nya metoderna kan successivt ersätta djurförsöken, tror Vesa Loitto.

– Ofta när man testar nya läkemedel så handlar det om en stor mängd olika kemikalier som ingår. Med den här metoden kan man minska ner antalet kemikalier som man går vidare till djurförsök. Jag tror att i framtiden kommer det gå att ersätta i princip alla djurförsök med förfinade tekniker, säger han.

Nya tekniker

Det är bland annat hans forskning som gör att organisationen Forska utan djurförsök gav en rätt så ljus bild av framtiden vid ett seminarium i Linköping i dag.

– Djurförsöken kommer att minska till förmån för cellmodeller, datamodeller och andra nya moderna tekniker, säger Karin Gabrielson Morton på Forska utan djurförsök.

Politisk vilja

Men för att nå ditt måste mer forskningsmedel styras till de nya metoderna, i stället för att som i dag gå till djurförsöken, menar hon.

Och nu i valtider lobbar organisationen hårt mot de politiska partierna.

– Vi har tagit fram en handlingsplan för politiska åtgärder. Vi har fått försiktigt positiva svar från alla partier, men det är bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som hittills lovat att skjuta till de pengar som behövs för att utveckla nya metoder, säger Karin Gabrielson Morton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.