Förhoppningen är att fiskodlingen i Östergötland ska ta fart när Vattenbrukscentrum Ost, VCO, flyttar in till Vreta Kluster, skriver organisationerna i ett pressmeddelande.
– Globalt har vattenbruket haft en kraftig tillväxt, fortfarande ligger dock Europa långt efter Asien och står endast för 4,2 procent av världsproduktionen, med Norge i topp. Kunskapen kring vattenbruk är låg framförallt här i Sverige, det är någonting vi arbetar för att ändra på, säger Ola Helmerson, projektledare på Vattenbrukscentrum Ost.
84 procent av den svenska fiskodlingen består av regnbågslax, men produktionen av röding har ökat på senare år.
Grisbonde blev fiskodlare
Före detta grisbonden Per och Claes Eke-Göransson valde förra året att starta upp en abborrodling i Vadstena.
Verksamheten är än så länge i ett tidigt skede, men de har kunnat leverera provleveranser till lokala kunder.
– Vattenbruk skulle kunna vara en intressant alternativ näring för många lantbrukare. VCO:s ambition är att sprida kunskap om vattenbruk samt att inspirera och hjälpa entreprenörer att starta nya verksamheter. Vi försöker även uppmuntra berörda myndigheter att ta fram mer anpassade regler samt ett bättre fungerande logistiksystem för vattenbruksbranschen i stort, säger Ola Helmerson. Under sommaren 2015 startar även VCO en musselodling via ett LOVA-projekt i Sankt Anna skärgård. Försöket är bl.a. tänkt att visa på om detta är en potentiell framtida binäringssyssla för regionens skärgårdsbor.