Fredrik Näsman, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT och privat

Mest lodjurshannar fällda under årets licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

Årets licensjakt på lodjur är avslutad och åtta av de tio djur som fick dödas har fällts. Jakten fick pågå under mars och enligt länsstyrelsen var intresset större än vanligt eftersom hela länet ingick.

Östergötland delades upp i ett nordligt och ett sydligt jaktområde med Motala ström som gräns. I det norra området återstod två djur när mars tog slut.

– Det fälldes nästa bara hannar så jag tror inte årets jakt kommer påverka framtida jakt så mycket, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Sex hannar, en hona och en årsunge dödades i år.

– Det har inte varit optimala förhållanden för att spåra eftersom det inte kom någon nysnö. Och på vissa håll var skaren på den gamla snön för vass för att kunna släppa hundar.

Kontroversiell jakt

Det är Naturvårdsverket som beslutar under vilka tider på året jakten får bedrivas. I södra Sverige är det då mars som gäller. Antalet lodjur som får fällas grundas på inventeringar och att forskare gör beräkningar på vad som anses rimligt.

Vissa ogillar jakten på lodjur och bland annat Rovdjursföreningen kallar den för ”troféjakt”.

Har du någon förståelse för kritiken?

– Ja, det får man väl lov att ha när det gäller jakt på stora rovdjur. Hur jakten kommer bli i framtiden vill jag inte uttala mig om. Det är valår och i slutändan är det politiska beslut det handlar om, och det kan hända mycket på ett år.

Klipp: Fyra oväntade fakta om lodjur

Licensjakt

Jakt under särskild jakttid, kan efter tillstånd, dvs. mot licens, få bedrivas efter vissa viltarter. Några av dessa är annars fredade.

Tillståndsgivande myndigheter är Naturvårdsverket och, i fråga om älg och kronhjort, länsstyrelsen. I motsats till vad som gäller under den allmänna jakttiden, om sådan finns för arten i fråga, är avskjutningen under licensjakten maximerad.

Den grundläggande principen för licensjakten är att avskjutningen och därmed också den aktuella viltstammens utveckling ska anpassas efter tillgången och med hänsyn till allmänna och enskilda intressen.

Den vanligaste licensjakten är den som bedrivs efter älg.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.