Eva Strandberg står framför SMHI:s byggnad, klädd i svart tröja och byxor, med en ID-bricka hängande runt halsen. Bakgrunden visar SMHI:s kontorsbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Strandberg, ansvarig för meteorologiska nät på SMHI, berättar mer om bristen. Se och hör mer i klippet. Foto: David Hernqvist/SVT

Meteorologbrist i Sverige: ”Behövs för att samhället ska fungera”

Publicerad

Det råder brist på meteorologer, vilket påverkar SMHI och Försvarsmakten. Siffror visar att intresset till att söka meteorologutbildningar har minskat de senaste 15 åren, vilket TV4 Nyheterna var först med att berätta.

– Det finns ett jättestort behov av meteorologer, säger Eva Strandberg, ansvarig för meteorologiska nät på SMHI.

Skapar utmaningar

Allt färre söker sig till yrket, samtidigt som behovet av väderprognoser ökar i en tid av klimatförändringar, vilket skapar utmaningar.

– Det vi oroar oss främst för är viktiga områden som meteorologer är experter inom, som vi behöver för att samhället ska fungera, säger Eva Strandberg.

Det kan handla om områden som energiförsörjning, transporter, flyg och matproduktion.

I videoklippet hör du också varför meteorologen Tora Tomasdottir valde yrket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.