Serverhallen kommer att dra mer ström än hela Åtvidabergs kommun, men egna generatorer ska se till så att anläggningen aldrig kan drabbas av strömavbrott. Det kan också bli en växthusanläggning i närheten för att ta hand om överskottsvärmen.
Vakter vaktar
Vi får bara filma små delar av anläggningen. Vi får följa med och titta men inte filma på de våningar som det byggs konferensrum, biosalong, gym, kommandocentral, reservkraftsmaskiner, fläktsystemet och annat som är hemligt. Det är första och sista gången vi får filma i berget, sen är det bara kunder och personal som kommer att släppas förbi vakterna.
– Tanken är att vi ska bli ett skyddsobjekt på sikt också, vilket innebär att vakterna får bära vapen till exempel, säger Frederik Vynke, VD för Rockan datacenter.
Militärens namn på det hemliga bergrummet var Rockan och det namnet har man behållt.
Företag från hela världen
Den stora kostnaden har varit att få bort fukten från bergrummet, men sedan det är gjort är det en utmärkt plats för dataservrar, med bergets temperatur och säkerhet. Här kommer företag från hela världen att ha sina dataservrar. Intresset har varit stort på grund av Sveriges låga elpriser.
– Tänk dig att det finns 60 000 servrar här inne, det kommer låta ganska mycket, säger Frederik Vynke.
Frederik Vynke tror att ett 40-50-tal personer kan komma att jobba på anläggningen. Tony magnusson, datastudent från Linköping, är en av dem som redan fått jobb här 60 meter under jord.
– Jag tror att det här kommer bli jättebra, säger han.