Brasilianska flygvapnets piloter landar på Anápolis Air Base i Brasilien. Foto: Saab

Minister: Brasilien kan köpa fler Gripen-plan

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens försvarsminister José Mucio Monteiro säger att landet kan komma att köpa ytterligare Jas Gripen-plan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

-Det brasilianska flygvapnet har sagt att det har behov (av fler Gripen-plan). Vi tittar närmare på och granskar det, säger ministern vid en försvarsindustrimässa i Rio de Janeiro.

Brasilien och Sverige har sedan 2014 ett avtal om att 36 Gripen-plan – som tillverkas av försvarskoncernen Saab – ska levereras till Brasilien innan 2027.

Enligt Reuters kan landet i ett första skede komma att lägga till fyra plan till det befintliga avtalet och sedan beställa ytterligare 30.

Samtidigt skriver Saab i ett pressmeddelande att koncernen och den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer tecknat en avsiktsförklaring om framtida affärsmöjligheter.

Regeringen offentliggjorde nyyligen en mångmiljonsatsning på Gripen. Se bilder från Linköping i klippet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på Jas Gripen och bilder från när flygmaskinerna monteras på Saab. Foto: Saab

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.