Till vänster: bild på Nathalie Bjällerhag, samordnare främmande invasiva arter, Länsstyrelsen Östergötland. Till höger: bild på den invasiva växten Jättebalsamin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra året fick Länsstyrelsen fyra miljoner kronor i anslag från regeringen, i år ingenting. Hör Nathalie Bjällerhag förklara hur det här påverkar det påbörjade arbetet mot de invasiva arterna. Foto: Privat/Länsstyrelsen Östergötland

Bekämpning av invasiva arter pausad – inget anslag från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har precis som andra länsstyrelser i landet fått minskad budget för att bekämpa invasiva arter. Det här gör att arbetet nu stannar av och i värsta fall kan gå om intet.

Med invasiva arter menas växter, djur eller svampar som med hjälp av människan har kommit hit från ett annat land och har en stor påverkan på den svenska naturen. Ett exempel är växten Jättebalsamin som bland annat finns runt Pjältån i Norrköping.

År 2022 fick länsstyrelsen i Östergötland fyra miljoner kronor från regeringen för arbetet mot de invasiva arterna. Tidigare i år beslutade regeringen att inte ge anslag för arbetet till någon länsstyrelse i landet och det här gör att allt nu är satt på paus.

Hoppas på pengar inför nästa år

– Det är ju jättetråkigt, det känns som att vi hade fått upp farten och nu pausas allt, säger Nathalie Bjällerhag som är samordnare för invasiva, främmande växter på länsstyrelsen i Östergötland.

Exakt hur lång tid det tar innan det arbete som gjorts hittills är ogjort är svårt att bedömma men Nathalie Bjellerhag menar att det är viktigt att arbetet kan dra igång igen så snart som möjligt, helst redan nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.