Genrebild. De senaste hundra åren har många våtmarker påverkats av mänsklig aktivitet, framför allt dikning. Särskilt i kustlandet är många sjöar utdikade eller sänkta. Genom att restaurera våtmarkerna till ett mer ursprungligt skick kan problem med höga vattenflöden i vattendrag minskas. Foto: TT

Klimatnytta och mer biologisk mångfald efter våtmarksinsatser

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 skapades våtmarker i Sverige som på en yta motsvarar 5741 fotbollsplaner. Det visar en ny sammanställning som länsstyrelsen på Gotland gjort.

Länsstyrelserna runt om i landet har i uppdrag av regeringen att arbeta med att återskapa och anlägga våtmarker. Den årliga rapporten för 2022, som sammanställts av Länstyrelsen Gotland, visar att de åtgärder man genomfört lett till minskade växthusgaser och biologisk mångfald.

På Gotland har man utfört våtmarksåtgärder på 78-106 hektar. I Östergötland genomfördes våtmarksåtgärder på en total yta av 119,3 hektar. Av dessa genomfördes 26,7 hektar inom den Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och 92,6 hektar inom skyddade områden.

Gotland

Arbetet med att anlägga nya våtmarker kräver både tid och finansiering.

– Att vi har en långsiktig finansiering är därför avgörande för att våtmarksarbetet ska bli lyckat. Genom att arbeta med våtmarksfrågorna över en längre tid kan vi prioritera de åtgärder som ger mest miljönytta, säger Karin Åkerlund, våtmarkssamordnare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

I klippet nedan hör du varför våtmarker är så pass viktiga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdshandläggaren, Ellen Hultman beskriver varför Länsstyrelsen täpper till våtmarker. Foto: SVT

Möjliga våtmarksåtgärder:

• Lägga igen/plugga diken

• Låta uträtade vattendrag återfå sin naturligt slingrande sträckning

• Anlägga våtmarker

• Skapa småvatten för groddjur för att fånga upp näringsämnen

• Röja vegetation i och runt befintliga våtmarker

Källa: Länsstyrelsen Gotlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet