Fortfarande är det inte klarlagt varifrån smittan kommer. Ett spår som länsstyrelsen i Östergötland och Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, jobbar med är att sjukdomen spridits från gamla mjälbrandsgravar.
Tillbaka till 1909
Förut trodde länsstyrelsen och SVA att varje nytt fall av mjältbrand runt Omberg skulle vara det sista. Nu utesluter man inte att nya fall kan dyka upp och har därför påbörjat en ny kartläggning av mjältbrandsgravarna. Hittills har man letat i arkiven och hunnit tillbaka till 1909.
– Vi letar efter var mjältbranden funnits och på vilka gårdar som drabbats, säger Jenny Karlsson, arkivföreståndare, länsstyrelsen i Östergötland.
Det har varit många fall i Östergötland tidigare och förr i tiden läste till och med prästerna upp mjältbrandsfall i kyrkorna. Östergötland är näst efter Skåne det landskap med flest mjältbrandsgravar.
Söker hos landsarkivet
2012 tog SVA fram en kartläggning av gårdar som drabbats av mjältbrand mellan 1916-1961 men nu gräver man alltså djupare i länstyrelsens arkiv och hos landsarkivet i Vadstena.
– Landsarkivet har varit mycket behjälpliga, säger Jenny Karlsson, arkivföreståndare, länsstyrelsen, Östergötland.