Motalas skolor har lyckats minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 20 procent av den tillagade maten i de svenska skolköken slängs rakt ner i soptunnan. Motala kommun har framgångsrikt satsat på att få ner matsvinnet hos eleverna, men i Eskilstuna har det inte gått lika bra.

I Sverige slänger vi i genomsnitt 28 kilo mat per person varje år och häller ut 26 kilo flytande mat i slasken, visar siffror från Livsmedelsverket.

Men det finns de som har börjat tänka om.

– Jag tar lite i taget, så jag orkar äta upp. Om jag är hungrig så går jag bara och hämtar mer, säger Oskar Tevell som går i andra klass på Fornåsa skolan.

I Motala kommun har man sedan ett par år satsat på att få ner matsvinnet på skolorna.   

– Dels har vi varit ute i klasserna och pratat och informerat, men så hade vi också en tävling förra året, om vilken skola som slängde minst mat. Och det var lite sporrande hos eleverna, säger Margaretha af Trolle, kostchef i Motala kommun.

Lyckats halvera matsvinnet

Och visst har eleverna i Motala kommun tagit till sig informationen. För det har gett resultat. På tre år har matsvinnet i Motalas skolor halverats.

– År 2011 slängde man ungefär 35 gram per elev vid varje måltid. Men nu vid de sista mätningarna har vi cirka 17 gram per elev, så det är ju en halvering. Och genom att spara in mat på det här sättet har vi också sparat ungefär en halv miljon kronor på ett år, säger Margaretha af Trolle.

På Fornåsa skola har man sen länge arbetat med att få ner matsvinnet. Och här slänger man i dag minst mat per elev i hela Motala kommun.

– Om vi slår ut ett snitt så blir det cirka fem gram per barn, och det är ju väldigt bra. Jag brukar berätta för barnen redan när de börjar här att de inte ska ta mer mat på tallriken än vad de äter upp. Och barnen lyssnar verkligen, säger Catri Wiborg, köksansvarig på Fornåsa skola.

Dåliga resultat i Eskilstuna

Även i Eskilstuna kommun ska mängden mat som slängs i skolorna minskas. Men trots att det ingår som ett delmål i kommunens klimatmål så går det trögt.

– Vi står inför stora utmaningar. Om vi ska nå målet som är en minskning med 10 procent till 2015, 25 procent för 2017 och till slut göra en halvering för år 2020, så krävs det en större satsning, säger Susan Naderifar, kostkonsulent i Eskilstuna kommun.

50 procent ekologiskt

Eskilstuna kommun har redan framgångsrikt uppfyllt klimatmålet till år 2020 med inköp av 50 procent ekologiska varor till skolmaten. Och nu efterfrågas en lika stor satsning på att få ner matsvinnet i skolorna.

Hittills har endast några få skolor på eget initiativ tagit tag i problemet och resultaten i de mätningar som har gjorts de sista fyra åren visar inte på någon förbättring.                                                                                                                

– I dag slänger vi 18 procent av maten vi tillagar i våra kök, och det är ju mycket. Vi behöver ta ett större grepp även för matsvinnsprojektet, om vi vill ha lika fina resultat i den här frågan, säger kostkonsulenten Susan Naderifar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.