Foto: svt

Mutor misstänks

Uppdaterad
Publicerad

Etableringslotsar får betalt av Arbetsförmedling för att hjälpa nyanlända komma in i samhället – men man misstänker att flera av dem erbjuder mutor för att få fler deltagare.

Etableringslotsarna ska hjälpa nyanlända med kontakter i samhället på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Nu vittnar flera företag om att deltagare mutas för att välja en viss lots. Gabrielle Ettehag har ett lotsföretag i Eskilstuna. Hon har hört att andra erbjuder förmåner för att locka deltagare.

– Man blir lockad med tekniska prylar, pengar – ja, sådana saker, säger hon.

Och flera andra etableringslotsar SVT pratat med har liknande berättelser om hur arbetssökande lockas med allt från tv-apparater till läsplattor.

– De får ge en gåva som inte är värd så mycket pengar, vi pratar om 350 kronor, säger Katarina Enqvist Bolin som är chef på Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Det är svårt att bevisa om det förekommer mutor men både från Göteborg och Katrineholm har etableringslotsar anmälts till Arbetsförmedlingen. Just nu utreds tre företag i Katrineholm. Från Arbetsförmedlingen sida har man gått ut och informerat om reglerna – men det verkar inte ha varit tillräckligt.

– Vi hade en träff i höstas och kommer ha en träff nu i maj där vi igen informerar om vad som är okej. Sedan kommer mina handläggare besöka alla lotsar för att se att de uppfyller avtalet, säger Katarina Enqvist Bolin.

I Östergötland finns det nästan 1000 personer – 986 stycken – med etableringslots och 47 företag som erbjuder tjänsten. I Sörmland har nästan lika många – 951 personer – att välja på 41 företag och på Gotland är sex personer och två företag verksamma.

Konkurrensen om deltagarna är hård – och deltagarna, ja, de vet sitt värde.

– Man blir jämförd av de som ska välja lots. De spelar ut företagen mot varandra, säger Gabrielle Ettehag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.