Länsstyrelsen i Östergötland har haft en intern arbetsgrupp igång kring vattenbristen sen i höstas, säger Carl Granström. Foto: Mirja Kalms & SVT

Myndigheter: Förbered er på vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Nio statliga myndigheter varnar för den värsta vattenbristen på 100 år i stora delar av landet och uppmanar allmänheten att stärka beredskapen.

Om det blir en liknande torrsommar som under 2016, riskerar vi att uppleva den allvarligaste vattenbristen som har registrerats under drygt 100 år.

Det skriver nio statliga myndigheter i en gemensam uppmaning till allmänheten om att vidta åtgärder för att spara vatten och förbereda sig på vattenbrist.

Vattenkrisen

Länsstyrelserna samordnar

Särskilt utsatta områden är östra Sverige upp till mellersta Norrland (från Blekinge till Västernorrland) samt de inre delarna av Götaland. Länsstyrelserna fungerar som samordnande myndighet i respektive län.

– Vi har ansvaret att samverka vid stora händelser och kriser, och se till att arbetet kring vattenbristen tillförs resurser och ansvarar för kriskommunikation. Blir det värre så intensifierar vi vårt samarbete med organisationerna, säger Carl Granström på länsstyrelsen i Östergötland.

LÄS MER: Därför riskerar vattnet att ta slut

Anledningen till dagens vattensituation är för lite nederbörd, särskilt under vinterhalvåret, under de senaste två åren. I Östergötlands län har länsstyrelsen kallat till samverkansmöte med polisen, regionen och försvarsmakten i början av sommaren.

– Vi har skickat ut begäran till kommunerna att se över läget i kommunen och vilka konsekvenser man ser inom kommunens område, och det kommer vi sammanställa i nästa vecka för att få en lägesbild, säger Carl Granström.

Kan ge ekonomiska konsekvenser

Enligt myndigheterna kan dricksvattenförsörjningen påverkas, framför allt för den som har enskild brunn, men även förutsättningar för jord- och skogsbruk, industri och turism

LÄS MER: Lenas kor behöver 14.000 liter vatten om dagen – kan bli utan

– Riskerna vi har sett är att det kan påverka dricksvattnet, det kan bli brist på bete till djuren, sen har vi påverkan på båttrafiken en del, som man sett på Göta kanal. Det kan också vara industrier som är i behov av process- och kylvatten. Det skulle eventuellt kunna bli driftstopp och ekonomiska konsekvenser för företagen, berättar Carl Granström.

När det gäller den kommunala vattenförsörjningen är läget olika från kommun till kommun, bland annat beroende på hur man tar upp sitt vatten.

Bör tänka igenom alternativ

Den som är ansluten till kommunal vattenförsörjning bör vara uppmärksam på information från kommunen om läget och eventuella restriktioner i vattenanvändningen, enligt uppmaningen från myndigheterna.

Den som har enskild vattenförsörjning bör kontrollera nivån i vattentäkten och tänka igenom vilka alternativ som finns om brunnen sinar.

– Kommunerna kommer naturligtvis jobba med reservlösningar för hur man gör om det blir dåligt med vatten, men de signaler vi har fått in hittills är att det inte är kritiskt på något sätt, säger Carl Granström.

LÄS MER: Rekordlåga grundvattennivåer hotar i sommar

Länsstyrelsen i Östergötland har haft en intern arbetsgrupp igång sen i höstas som arbetat med vattenbristen.

De har även tittat på hur de egna verksamheterna skulle påverkas av en vattenkris, exempelvis lantbruksenheten och hanteringen av vattendomar och vattenuttag.

– I förlängningen kan det bli att djur mår sämre och då påverkas djurskyddet. Det kan även bli arter och habitat som hotas, som sötvattensmusslor av olika slag, säger Carl Granström.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Fakta: Vattenbristen

Myndigheter bakom uppmaningen:

  • Havs- och vattenmyndigheten
  • Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI)
  • Jordbruksverket
  • Livsmedelsverket
  • Länsstyrelserna
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Naturvårdsverket
  • Sveriges geologiska undersökning
  • Skogsstyrelsen

Här hittar du information om hur du påverkas av av vattenbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet