Förra sommaren var torr. Vintern var snöfattig och våren innhöll inte så mycket regn. Den situationen har gjort att flera svenska myndigheter nu varnar för vattenbrist. Och störst är problemen för den som har egen brunn.
– Och för den som har en enskild brunn så handlar det om eget ansvar för den brunnen, säger Gunnar Karlsson som är handläggare på länsstyrelsen i Kronobergs län.
Även om ett hushåll som drabbats av total vattenbrist visst kan få hämta vatten i det kommunala vattenledningsnätet.
– Vatten som behövs i hushållet, säger Gunnar Karlsson.
Fastighetsägaren har ansvaret
Men det finns ingen samhällsfunktion som går in och kör ut vatten till sinade brunnar. Ansvaret faller på den som äger fastigheten där brunnen finns.
På länsstyrelsen i Kalmar län håller man precis på att utarbeta ett dokument där de med enskilda brunnar kan få svar på vad som gäller om det uppstår vattenbrist i den egna brunnen.
I det dokumentet, som SVT Nyheter Småland fått ta del av, uppmanar länsstyrelsen fastighetsägarna att vara sparsamma med sitt vatten och hänvisar den fastighetsägare som har en brunn som gått i sin, att ta kontakt med sin kommun för att få veta var det går att hämta vatten.
Den som behöver djupborra för att få vatten till sin privata bostad behöver inte något tillstånd för det. Däremot kräver länsstyrelsen tillstånd för företag som behöver borra efter vatten till sin produktion.
Länkar för den som vill veta mer om brunnar
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/egen-brunn/
http://sgu.se/
http://www.sgu.se/grundvatten/brunnar-och-dricksvatten/anlaggning-av-brunn/
http://husagare.avloppsguiden.se/attachments/download/118/2007_7%20Brunnsborrning.pdf
http://husagare.avloppsguiden.se/attachments/download/112/skot_om_din_brunn.pdf
https://vimeo.com/14059868
http://www.sgu.se/grundvatten/brunnar-och-dricksvatten/brunnsarkivet/
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/egen-brunn/rad-om-egen-brunn/rad-om-enskild-dricksvattenforsorjning