Johan Rönnby, professor i arkeologi samt ett romerskt silvermynt från kejsar Trajanus tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är jättespännande, säger Johan Rönnby, professor i arkeologi. Se i klippet hans teorier hur det romerska silvermyntey har hamnat på den Gotska Sandön. Foto: SVT och Johan Rönnby

Unikt fynd – 2 000 år gamla romerska mynt hittade på Gotska Sandön

Uppdaterad
Publicerad

Ett mycket ovanligt arkeologiskt fynd har gjorts på Gotska Sandön – två romerska silvermynt från de första århundradena efter Kristus. På själva Gotland hittas ibland romerska mynt, men sådana fynd är mycket ovanliga på Gotska Sandön.

– Det här är spännande fynd som väcker flera frågor, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola.

Han menar att det kan handla om rester från ett förlist skepp, kanske kan mynten kopplas till handel med sältransprodukter? Det har tidigare hittats mängder med rester av eldstäder vid Sandöns kust.

Gotland

Under sent 1800-tal ska en fyrvaktare vid namn Hjalmar Söderlund sagt att han hittat ett romerskt mynt på ön. Det möttes då med skepsis. Fynden av mynt nu i mars säger att han kanske hade rätt.

– Kommer mynten från ett förlist skepp betyder det att det förmodligen finns mer saker att hitta på strandvallen. Ännu mer spännande.

Hör mer om det spektakulära fyndet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet