En delad bild som visar tre SAS-flygplan parkerade på en flygplats under grå och regnig väderlek till vänster, och en person klädd i svart och blått till höger, stående utomhus i en grön miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Att SAS ställer in är ett dråpslag för oss. Se Meit Fohlin här i klippet. Hon är regionstyrelsen ordförande på Gotland. Foto: Terje Pedersen/AP/TT Patrik Widegren SVT

Nästan alla SAS avgångar mellan Visby och Arlanda ställs in två månader

Publicerad

Ett glapp i licensavtalen gör att flygbolaget SAS ställer in flera rutter i november och december på grund av flygplansbrist.

Under tiden flyger bolaget BRA från Bromma flygplats mellan sex och åtta avgångar varje dag till Visby.

– Att SAS ställer in är ett dråpslag för oss, säger Meit Fohlin, regionstyrelsen ordförande på Gotland.

Se Meit Fohlin i klippet ovan, som menar att det får förödande konsekvenser för allt som är planerat för november och december som t ex stora internationella konferenser.

Flygplansbrist pga glapp i licensavtalen

– Det är mycket olyckligt att vi är tvungna dra ner i november och december. Vi har fått ett glapp mellan licensavtalen för planen. Den 1 januari börja BRA flyga åt SAS Arlanda – Visby, säger Pia Herrera, presschef för SAS Sverige.

Fyrdubblar flygningarna i mars

– Men vi lämnar inte gotlänningarna i sticket utan satsar stort på Gotland. I mars 2024 hade SAS nio flygningar i veckan till Visby. I mars 2025 kommer vi att ha 44 avgångar i veckan ökning med 389 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.