Näthat – mer än mobbning i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan man motverka hatet på nätet? På måndagen samlades ett hundratal lärare, pedagoger och andra intresserade i Norrköping för att lära sig mer om näthat.

Det saknas ofta en handlingsplan när någon råkar ut för näthat. Det visade en rapport från föreningen Sibship Societys i Norrköping.

Det behövs mer kunskap om näthat och i dag arrangerade föreningen en konferens tillsammans med Norrköpings kommun.

Näthat

– Intresset är jättestort. Folk vill verkligen lära sig mer, säger Erika Pohjanen som är arrangör och arbetar för Sibship.

Många är frustrerade

– Det är många som känner en frustration över att man vill göra någonting, men vad? Det är där vi hoppas vi kan komma in och faktiskt lösa upp en del knutar.

Konferensen tog ett helhetsgrepp av näthatsproblematiken.

Förutom den klassiska mobbningen på sociala medier fanns också föreläsningar om e-sporter, det vill säga tävlingar på nätet, juridikfrågor och grooming, där vuxna tar sexuell kontakt med unga online.

– Man måste förstå att näthat är inte bara är en sak, utan mycket, mycket mer, säger Louise Berg, projektledare och arrangör vid Sibship.

För lite kunskap på skolorna

Stephan Andersson, som är  barn- och elevombud i Norrköpings kommun, tycker att det finns för lite kunskap på skolorna om vad näthat innebär.

– Utmaningen är stor nu för skolorna att försöka hänga med i den här utvecklingen. Det handlar om att föra upp det här på agendan, och att det talas om det i skolan. Så att eleverna känner att dem har någonstans att vända sig till när dem får problem, säger Stephan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Näthat

Mer i ämnet