Carina Milde, intendent Arbetets museum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Milde, intendent Arbetets museum, berättar i videon om den nya utställningen. Foto: Lovisa Gelin/SVT

”Nato på allas läppar” – Tecknaruppropet ger perspektiv på militäralliansen

Uppdaterad
Publicerad

På Arbetets museum i Norrköping visar nu tecknaruppropet upp sina alster för allmänheten. Mer än 200 illustratörer, satirtecknare och konstnärer ger sina perspektiv på frågan om den svenska alliansfriheten, Nato och kärnvapen på svensk mark.

– Det är människor som på olika sätt har samlats i det här uppropet. För de handlar om en appeal. Man har gått samman utifrån ett budskap och så tecknar man och publicerar bilderna på nätet. Nu visas de här i utställningen, säger Carina Milde, intendent Arbetets museum.

I utställningen finns en stor bredd av svenska tecknare representerade. Tillsammans ger de sina perspektiv på frågan om den svenska alliansfriheten, Nato och kärnvapen på svensk mark.

Det kan inte uppfattas som att ni tar ställning?

– Det tror jag inte. Vi är ett nationellt museum och är en öppen arena. Satir är en del av det friska demokratiska samhället och i det här fallet har vi jobbat med satirtecknare och satirutställningar sen 2009. Vi har EWK, som är vår nestor och han har tecknat i starka sakfrågor både lokalt, nationellt och globalt. Det här är inte kontroversiellt för oss utan det är en självklarhet, säger Carina Milde.

På lördagen hade utställningen vernissage och den pågår fram till den 26 januari 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.