Foto: Pontus Lundahl/TT

Nivåerna mycket under det normala i grundvattenmagasinen

Uppdaterad
Publicerad

I de östra delarna av Götaland och Svealand är nu grundvattennivåerna mycket under det normala, rapporterar SGU, Sveriges geologiska undersökning. För att nå normala nivåer i de stora magasinen skulle det behöva regna mycket mer än vanligt i dessa områden i flera månader.

I de små magasinen har nivåerna fortsatt att sjunka, något som är normalt under sommaren. I östra Götaland och på Gotland är nivåerna nu mycket under det normala. SGU uppmanar ägare till enskilda brunnar att vara uppmärksamma på sin vattentillgång.

För att rätta till läget i de små magasinen skulle det behövas rejält med regn den närmaste månaden.

Små magasin till vänster och stora magasin till höger. Foto: SGU

Även i de stora magasinen är nivåerna i området mycket under det normala. För att normalisera nivåerna skulle det här behövas ”betydligt större nederbördsmängder än normalt under flera månader”, enligt SGU:s månatliga grundvattenrapport.

Kommunerna i södra delarna av landet rekommenderas att noggrant följa utvecklingen och att om behov finns införa åtgärder för att minska vattenförbrukningen.

Små och stora grundvattenmagasin

Små grundvattenmagasin innehåller lite vatten och reagerar snabbt på nederbörd och vattenuttag. Både grävda brunnar och bergborrrade brunnar brukar finnas i små magasin och de används vanligtvis för enskild vattenförsörjning, dvs. vatten från egen brunn. Drygt en miljon permanentboende personer är beroende av enskild vattenförsörjning.

Stora grundvattenmagasin innehåller mycket vatten och de reagerar långsamt på nederbörd och vattenuttag. Stora grundvattenmagasin återfinns ofta i sand- och grusavlagringar (rullstensåsar) och är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Närmare hälften av landets befolkning använder kommunalt grundvatten.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.