Nordkalk JO-anmäler Naturvårdsverket

Uppdaterad
Publicerad

Nordkalk har JO-anmält Naturvårdsverket för att verket hävdat att våtmarken Ojnaremyr på norra Gotland ska ha skyddsstatus som Natura 2000-område.

Natura 2000-nätverket är utbyggt sedan länge och något uppdrag att peka ut nya områden finns inte, menar Nordkalk.

”I själva verket var frågan redan 2006 uppe på regeringens bord, även då på förslag från Naturvårdsverket och förslaget visade sig då sakna vetenskapligt stöd och avslogs till förmån för kalkutvinningen”, skriver Nordkalk i JO-anmälan.

Bolaget menar att frågan är principiellt viktig eftersom syftet med utpekande av Natura 2000-områden inte är att det skall användas som ett redskap för att försöka stoppa industriprojekt som Naturvårdsverkets tjänstemän ogillar.

– Man får  intrycket att Naturvårdsverket missbrukar naturskyddsinstrumenten i syfte att stoppa vår täktverksamhet, snarare än av intresse för själva Natura 2000-nätverket, säger Anders Mattsson, VD i Nordkalk AB.

Nordkalk lämnade in ansökan för kalkstenstäkten Bunge Ducker på norra Gotland redan 2006. Trots att täktens tillåtlighet avgjordes redan 2009 har verksamheten ännu inte kunnat påbörjas.

– I detta fall finns skäl att anta att enskilda tjänstemäns personliga miljöengagemang och prestige kommit att överskugga de krav på saklig och opartisk myndighetsutövning som måste kunna förutsättas i samhället och krävas av våra myndigheter. Därför finns skäl att låta JO granska ärendet, fortsätter Mattsson.

– Det som är förvånande är att Naturvårdsverket försökt göra precis samma sak en gång tidigare och misslyckats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.