Planerna på att göra området vid bästeträsk till Nationalpark fortsätter Foto: SVT

Nordkalk vill bryta kalk där ny nationalpark planeras

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att göra området vid bästeträsk till Nationalpark fortsätter. Men då krävs att markägarna säljer sin mark till staten. Bland markägarna finns Nordkalk, som äger delar av Ojnareskogen. Och där vill man bryta kalk.

Tankar om att utöka Sveriges 29 nationalparker med en till, i området kring bästeträsk, har funnits i flera år. Nu har tankarna börjat bli mer än så. Sedan oktober har Länsstyrelsen på Gotland på uppdrag av Naturvårdsverket jobbat med en förstudie som ska vara klar till sommaren.

– Man vill lyfta på så många stenar som möjligt och ta reda på så många olika åsikter som möjligt, så att man vet vad det skulle innebära att bilda en nationalpark innan man tar nästa steg, säger Jenny Lundahl, länsstyrelsens projektledare för förstudien.

Mosaik av naturtyper

Karolina Johansson från Skogsstyrelsen är inlånad för att hjälpa till med arbetet. Hon förklarar varför området är värt att skydda.

Jenny Lundahl, projektledare. Foto: SVT

– Det är en mosaik av olika naturtyper. Vi har gamla skogar, våtmarker och flera sjöar som bidrar till att det är höga naturvärden, säger Karolina Johansson.

Nordkalk viktig pusselbit

Området som man tittar på i förstudien innefattar bland annat Nordkalks planerade kalkbrott i Ojnareskogen. Samtal ska nu föras med företaget och andra markägare.

Nordkalk är en viktig pusselbit i processen. 

– Nordkalk är en stor markägare och därför är det intressant att lyssna på deras synpunkter. Vi vill träffa så många som möjligt av de som äger mark. Vi lägger inga värderingar utan vill få synpunkter från så många som möjligt, säger Jenny Lundahl, projektledare på länsstyrelsen.

Se hela inslaget här:

Staten måste äga all mark

Arbetet är än så länge i ett tidigt skede. När förstudien är klar i juni ska den användas av Naturvårdsverket som i september ska ta beslut om det är möjligt att gå vidare med planerna. Om det skulle det bli aktuellt med en nationalpark i framtiden krävs det att staten köper den aktuella marken.

– I en nationalpark så äger staten all mark. Så det är en stor förändring om man är markägare eftersom man är tvungen att sälja sin mark till staten. Det är förutsättningen för att kunna bilda en nationalpark. Men det är också en möjlighet att ta ett större naturvårdande grepp över området, säger Jenny Lundahl.

Ojnareskogen Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.