Jonas Eriksson syns en receptionsdisk med några plantor och kontorsmaterial samt en glasvägg med en öppen dörr i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tisdags inträffade skolskjutningen på en vuxen skola i Örebro. Dådet beskrivs som det värsta i Sverige i modern tid. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Norrköpings kommun aktiverar krisgrupp: ”Fångar upp oro”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Östergötland arbetar nu aktivt, efter gårdagens skolskjutning i Örebro. Bland annat delaktiverar utbildningskontoret i Norrköping sin krisstab.

Det var under tisdagen som en skolskjutning inträffade på en vuxenskola i Örebro. Totalt har 11 personer konstaterats döda.

Dådet, som beskrivs som det värsta i Sverige i modern tid, får efterverkningar även i Östergötland. Flera kommuner har gått ut med information till vårdnadshavare kring hur de arbetar med pågående dödligt våld och i flera kommuner flaggas det idag på halv stång.

Skjutning vid skola i Örebro

”Fångar upp oro”

”Skolor fångar upp eventuella frågor och oro från elever och personal”, står det bland annat i det mejl som gått ut till vårdnadshavare i Norrköpings kommun.

Norrköpings kommun skriver till vårdnadshavare att man delvis aktiverat sin krisstab – framför allt för att kunna möta upp den oro som finns.

– Idag handlar det först om att ta hand om oro och skapa trygghet, som det alltid gör vid kris. Finns det frågor från eleverna om vad som hänt i Örebro, finns det lärare och elevhälsa att prata med på plats, säger Jonas Eriksson som är utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.

I videon ovanför kan du höra mer om hur skolan arbetat dagen efter skolskjutningen i Örebro.

Även Mjölby kommun och rektorer i Linköping har kontaktat vårdnadshavare.

Polisen i länet har varit extra synlig

På onsdagen har polisen besökt skolor runt om i länet och varit på platser där människor befinner sig.

– För att synas och ge trygghet och även för att svara på frågor efter bästa förmåga har vi varit på ett antal skolor och utomhus på gator och torg i hela länet, säger polisens presstalesperson Mats Pettersson.

Den trygghetsskapande fotpatrulleringen och skolbesöken görs löpande utifrån personaltillgång.

– Vi kommer att fortsätta så här och har ett enormt arbete framöver, säger Mats Pettersson.

En brandman i skyddsutrustning står utanför ingången till Komvux Campus Risbergska i Örebro, omgiven av kollegor och räddningspersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder om skolskjutningen i Örebro. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet