Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Hör Stina Sjödin, chef lokalförsörjningen Kriminalvården, berätta mer om planeringen av det nya storfängelset som ska byggas på Kvillingeslätten utanför Norrköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Norrköpings nya multifängelse – planeras bli ännu större och mer high-tech

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdens planer för den nya anstalten utanför Norrköping har sedan beslutet togs för drygt ett och ett halvt år sedan omarbetats rejält.

Från att ha handlat om en klass 2-anstalt med 200 intagna som skulle stå färdig 2028 planeras nu för en betydligt större anläggning – ett modernt multifängelse med plats för 400 eller fler – som ska kunna öppnas i etapper under tio år framåt. Det har gjort att byggstarten dröjer.

– Vi vet att det kommer vara en anstalt där vi kan använda både säkerhetsklass 1 och 2. Vi vet också att vi behöver öka häkteskapaciteten i regionen, säger Stina Sjödin, chef för sektionen för lokalförsörjning på Kriminalvården.

Automatisering och digitalisering

Enligt Kriminalvårdens kapacitetsrapport 2024-2033 som släpptes innan jul så bedöms behovet i region Öst – där bland annat Östergötland och Gotland ingår – vara 2000 nya anstaltsplatser fram till 2033, samt 200 nya häktesplatser i Norrköping.

När man nu bygger nytt ser Kriminalvården också möjligheter i att bli mer personaleffektiva genom en rad tekniska lösningar i anstaltsmiljön.

– Många andra länder jobbar med betydligt högre grad av automatisering och digitalisering. Vi behöver ta lärdom av dem och se hur vi kan arbeta med det i svensk kriminalvård, säger Stina Sjödin.

Beslut på gång

Markgeologiska förberedelser har nu påbörjats ute på den södra delen av Kvillingeslätten där den nya anstalten ska ligga, men innan tidsramarna för upphandling och byggstart kan ta form måste Kriminalvården sätta ner foten och ta det beslut som brådskar allt mer.

– Vår ambition och vår intention är att vi så snabbt som möjligt tar ett beslut, säger Stina Sjödin.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.