En delad bild som visar lagman Evelina Englund i en hiss på vänster sida, klädd i svart kostym och vita sneakers, som går ut från hissen. Höger sida visar Norrköpings tingsrätt moderna fasad, med en klar blå himmel i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Norrköpings tingsrätts lagman Evelina Englund berättar om hur det är att flytta in i Sveriges just nu modernaste domstolsbyggnad. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Norrköpings nya tingsrätt – Sveriges modernaste domstolsbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings tingsrätt har huserat vid Södra Promenaden sedan den bildades 1971. Nu har flytten gått till Packhusrondellen och vad som i dagsläget är Sveriges modernaste domstolsbyggnad.

– Det känns fantastiskt! Vi är alla väldigt taggade för att börja arbeta i de här nya fina lokalerna, med den nya tekniken och större och bättre utrymmen för allt vi ska göra, säger Evelina Englund, lagman och myndighetschef.

Höjd säkerhet och modern teknik har varit prioriterat i det 5000 kvadratmeter och fyra våningar höga nybygget.

– En höjd säkerhet är viktig och även den nya tekniken. Nu går vi från den äldsta tekniken. Vi har haft svårt att hitta reservdelar när den har gått sönder, säger Evelina Englund

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Norrköpings tingsrätt

  • Norrköpings tingsrätt bildades den 1 januari 1971 när domstolarna Norrköpings Rådhusrätt slogs ihop med Bråbygden och Finspånga läns häradsrätt, samt Hammarkinds, Stegeborgs och Skärkinds domsagas häradsrätter.
  • Rådhusrätten hade haft sin verksamhet i Norrköpings rådhus, men den nya tingsrätten tog plats i Bråbygdens och Finspånga läns tingslags tingshus från 1904 på Olai Kyrkogata vid Södra Promenaden, där en tillbyggnad uppfördes 1974.
  • Domsagan utgörs idag av kommunerna Norrköping, Finspång, Valdemarsvik, och Söderköping.
  • Från och med den 30 september 2024 återfinns Norrköpings tingsrätt i en nybyggd fastighet på Sveagatan 10, i kvarteret Skepparen vid Packhusrondellen.

Källa: Domstolsverket och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.