Lärare, fritidspedagoger, specialpedagoger och speciallärare. Ja, det är så personalstyrkan på en svensk skola har sett ut, men nu har skolorna fått upp ögonen för arbetsterapeuterna.
– De flesta människor använder olika hjälpmedel, till exempel kalender, mobiltelefon och klocka, men vissa behöver lite extra stöd, säger Åsa Strömberg, som är elevhälsochef i Åtvidaberg.
Just det är något arbetsterapeuter är experter på.
– Det är bra att vara medveten om att alla svårigheter inte går att träna bort för alla, utan man kan behöva olika anpassningar och hjälpmedel hela livet och då är det bra att hitta de strategierna redan i skolan, säger arbetsterapeuten Agneta Jansson.
I flera andra länder är det vanligt med arbetsterapeuter i skolan, men i Sverige har det tidigare främst funnits inom särskolan.
– Men jag hoppas att det kan sprida sig även hit, till Sverige, och att vi ska bli en profession som kommer att finnas i skolan, säger Agneta Jansson.
På vår temasida ”Kepskampen” ger vi dig en bakgrund om kepsdebatten – och berättar hur man kan hjälpa elever som har så svårt att sålla bort ljud- och ljusintryck att de inte klarar av att gå till skolan.