Nu har Gotlands sista asylboende stängts

Uppdaterad
Publicerad

Gotlands sista asylboende har nu stängts. I morse flyttades ett 80-tal personer från Klintehamn till nya boenden på fastlandet.

Kvar på ön finns cirka 250 asylsökande som bor i egna hem, eller i boenden för ensamkommande. Orsaken till stängningen är att inflödet av asylsökande och behovet av boendeplatser har minskat de senaste åren.

– Det vi har haft här på Gotland är så kallat tillfälligt boende där man har bott i korridorer och man har fått maten lagad. Och vi ser ju gärna att man helst bor i en egen lägenhet där man har möjlighet till självhushåll, säger Robert Kollberg, Migrationsverkets mottagningsenhet i Visby.

Vilka reaktioner har ni fått av de som tvingas flytta?

– Det har varit blandade reaktioner men det mesta har varit ganska neutralt. De som har varit här länge och har barn i skolan tycker förmodligen att det är jobbare än de som precis kommit hit eller de som är ensamstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.