Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Nu får allmänheten se miljardärens konstsamling

Publicerad

Fastighetsmiljardären Mikael Ståhl har varit konstsamlare i mer än 40 år. Nu öppnar han sin konsthall Ståhl Collection i en gammal textilfabrik i Norrköping.

– Det känns underbart. Vi har väntat länge på det här, säger Mikael Ståhl.

Hör och se mer i videoklippet här ovanför.

Norrköping

Mikael Ståhl äger vad som sägs vara Sveriges största privata samling av internationell nutidskonst. Den innehåller 450 konstverk och samlingen har fokus på måleri och skulptur från slutet av 1950-talet fram till idag.

Svenska konstnärer som till exempel Cecilia Edefalk, Ernst Billgren och Lena Cronqvist finns representerade, liksom internationella storheter som Louise Bourgeois, Ai WeiWei och Yayoi Kusama.

Konsthallen är 1900 kvadratmeter stor och ryms i en före detta textilfabrik – Nyborgs Yllefabrik – vid Motala ström som byggdes vid förra sekelskiftet. I den nyrenoverade fastigheten finns idag också en stor mängd bostäder.

Ståhl Collection öppnar lördagen den 10 oktober och här kan du läsa mer om museet.

Ur arkivet: Privat konstsamling ställs ut på Norrköpings konstmuseum (Östnytt 2012-12-06)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet