Materialet kallas Power paper och består av enkla råvaror – förnyelsebar nanocellulosa och en lätt tillgänglig ledande plast (polymer). Det ser ut och känns som ett plastigt papper.
Elpappret har också en låg vikt, innehåller inga farliga kemikalier eller tungmetaller och är även vattenfast. Det tar bara några sekunder att ladda och tål att laddas hundratals gånger, enligt forskarna.
Resultat publiceras
Forskningsresultaten publiceras nu i en artikel i Advanced Science.
– Tunna filmer som fungerar som kondensatorer har funnits tidigare, det vi har lyckats med är att tillverka materialet i tre dimensioner. Vi kan tillverka tjocka plattor, säger Xavier Crispin, professor i organisk elektronik.
Forskare vid KTH, Innventia, Danmarks tekniska universitet och University of Kentucky har också varit med i arbetet att ta fram elpappret.
Pengar från Wallenberg
Sedan 2012 har projektet Power papers finansierats med pengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
– De låter oss forska utan att kräva in omfattande rapporter och de litar på oss. Vi har en stor press att leverera, men det får ta tid och det är vi mycket tacksamma för, säger professor Magnus Berggren, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik.
Miljoner till industrialisering
Forskarnas utmaning är nu att industrialisera tillverkningen.
– Tillsammans med KTH, Acreo och Innventia har vi nu fått 34 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning för att gå vidare och hitta en rationell tillverkningsmetod, en pappersmaskin för Power paper, säger Magnus Berggren.