En delad bild som visar två scener: till vänster en person som intervjuas och till höger en gruvliknande miljö med en brant kulle och stilla vatten, vilket antyder potentiella miljöeffekter av gruvdrift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Materials Sverige är på plats i Visby för att delta under domstolsförhandlingarna. Foto: Patrik Widegren/SVT

Nu ska domstolen avgöra: Heidelbergs kalkbrytning på Gotland tas upp i rätten

Publicerad

På tisdagen inleddes förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen när det gäller Heidelberg Materials ansökan om att bryta kalk utanför i slite i ytterligare 30 år. Dagen började med en stillsam protest.

En kör från Urbergsgruppen, som är motståndare till kalkbrytning, sjöng sånger för parter och åhörare på väg in till domstolen.

Efter ett nej år 2021 är detta andra försöket från Heidelberg att få till ett långt tillstånd att bryta kalk i Filehajdar. Mycket står på spel, fabriken i Slite står för tre fjärdedelar av det svenska behovet av cement.

– Ja, det är klart att det är mycket betydande konsekvenser. Men vi ser ju att vi har en grundläggande stark ansökan och har mycket bra förutsättningar att i grunden bedriva en långsiktig verksamhet, säger Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Materials Sverige.

Förhandlingarna beräknas pågå 21-24 januari och 28-31 januari i Visby.

I klippet ovan hör du också hur Naturvårdsverket ser på bolagets planer.

TV-sändning med två personer, den vänstra i studio med en stadsscen i bakgrunden, och den högra som står utomhus framför en gammal mur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken fråga kommer bli avgörande? SVT:s reporter Patrik Widegren kommenterar Heidelberg Materials ansökan om att bryta kalk utanför i Slite. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.