Nu ger kommunen sina trygghetsvakter ytterligare befogenheter för att hålla koll på restauranger, caféer och uteserveringar.
– Om våra certifierade ordningsvakter upplever tveksamheter, ska de ta kontakt med restaurangchefen på plats och be dem glesa ut eller avvisa gäster, säger Muharrem Demirok (C).
Får vakterna inte gehör skriver de en händelserapport till kommunen.
– Den lämnas vidare till smittskyddsläkare, som omgående kan stänga serveringen om de bryter mot riktlinjerna, säger han.
Brev till restauranger
I förra veckan gick kommunen också ut med brev till samtliga restauranger om vad som ska göras och vad konsekvenserna blir om de inte lever upp till rekommendationerna, dvs att tillstånden dras in.
Folkhälsomyndigheten skriver på sin sida att ”Restauranger som inte följer trängselreglerna kan stängas och kontroller kommer att genomföras i helgen”
– Nu får vi många signaler om att det inte följs och då är det normala att man går över till att göra kontroller, säger Anders Tegnell.
Allmänheten har reagerat i Norrköping
Norrköpings kommun har fått in en rad synpunkter från allmänheten men har än så länge inte valt att agera.
– Det rör sig om många personer som reagerat på uteserveringar som de inte tycker följt rekommendationerna, säger Maria Sayeler (S) ordförande för byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping.
SKR, Sveriges kommuner och regioner, föreslår nu att länsstyrelsen samordnar arbetet med att skapa en rutin för kommunerna för följa upp hur serveringarna sköter efterlevnaden.
– Vi frågade nämnden igår om vi kan börja utföra tillsyn, men den rutin vi har är att en smittskyddsläkare initierar tillsynen och att kommunen är behjälplig, säger hon.
Norrköpings kommun har skickat ut information om hur livsmedelsföretagarna ska tänka och och tips på hur de ska möblerar så att det är enkelt att hålla avstånd.
– Men vi har inte den befogenheten att göra tillsyn eller dra in tillstånd och har heller inte tryckt på den möjligheten, säger Maria Sayeler.