En kvinna med lila halsduk går ut genom dörren på en röd byggnad med texten ”Skärkinds-Hus” ovanför. En man står innanför dörren och tittar ut. Omgivningen har gräs och några frostiga områden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åtta personer och sex år – så gick det till att få ihop 465 sidor om Skärskinds historia. Foto: SVT

Nu släpper hembygdsföreningen boken om Skärkinds rika historia

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit sex år men nu har Skärkinds hembygdsförenings ambitiösa bokprojekt äntligen gått i tryck och är snart redo att nå sin publik. I den 465 sidor tjocka boken samsas historiska fakta med minnesbilder, sägner och skrönor.

Det hela började med att Sören Karlsson, en av eldsjälarna i hembygdsföreningen, tyckte att det behövdes en bok om bygdens historia som kunde erbjudas de årliga hemvändarna.

Men att boken skulle bli så tjock hade han inte kunnat föreställa sig.

– Jag var väl lite mer inne på att alla gårdar i Skärkind på något sätt skulle komma med. Sen blev det ju så mycket mer, säger Sören Karlsson.

Projektet växte med åren och har haft sina utmaningar.

– Det är så många små beslut som ger hela intrycket av boken. Omslaget, färg, papper, tjocklek. Alltså, det är så mycket, säger Elsa-Maria Nillroth, som varit projektledare för boken.

”Ett jättearbete”

Från historikernas sida ser man mycket positivt på den här typen av bokprojekt som görs av hembygdsföreningar.

– Den fångar och låter äldre personer berätta om sin uppväxt, ett källmaterial som vi inte har så gott om idag, säger Björn Ivarsson Lilieblad, historiker och forskningsledare på Östergötlands museum.

I Skärkind möttes Gustav Vasa och biskop Brask för att komma överens om att Vasa skulle ta makten och sedan bli Sveriges kung – följ med till bygden i klippet nedan.

En delad bild som visar tre olika sektioner. Den vänstra sektionen innehåller en gravsten med ett skelett och dödskallar inristade, vilket symboliserar döden. I mitten syns en medeltida skulptur av en kvinna i kläder som är detaljerade och färgglada, där en manligt avbildad figur tycks interagera med henne. Den högra sektionen visar en gammal, vertikal stensättning med inskriptioner, omgiven av en grönskande miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns Sveriges äldsta runsten i Skärskind? – historikern Björn Ivarsson Lilieblad berätta mer. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Fakta: Skärkind

  • Småorten Skärkind ligger två mil sydväst om Norrköping.
  • Antal invånare i Skärkinds socken: 737 (2022-12-31)
  • Skärkinds fick sin första kyrka av sten under 1100-talet. Koret från den ursprungliga kyrkan finns kvar och används idag som gravkapell, där också dopfunten från 1100-talet kan ses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.