Det hela började med att Sören Karlsson, en av eldsjälarna i hembygdsföreningen, tyckte att det behövdes en bok om bygdens historia som kunde erbjudas de årliga hemvändarna.
Men att boken skulle bli så tjock hade han inte kunnat föreställa sig.
– Jag var väl lite mer inne på att alla gårdar i Skärkind på något sätt skulle komma med. Sen blev det ju så mycket mer, säger Sören Karlsson.
Projektet växte med åren och har haft sina utmaningar.
– Det är så många små beslut som ger hela intrycket av boken. Omslaget, färg, papper, tjocklek. Alltså, det är så mycket, säger Elsa-Maria Nillroth, som varit projektledare för boken.
”Ett jättearbete”
Från historikernas sida ser man mycket positivt på den här typen av bokprojekt som görs av hembygdsföreningar.
– Den fångar och låter äldre personer berätta om sin uppväxt, ett källmaterial som vi inte har så gott om idag, säger Björn Ivarsson Lilieblad, historiker och forskningsledare på Östergötlands museum.
I Skärkind möttes Gustav Vasa och biskop Brask för att komma överens om att Vasa skulle ta makten och sedan bli Sveriges kung – följ med till bygden i klippet nedan.
Fakta: Skärkind
- Småorten Skärkind ligger två mil sydväst om Norrköping.
- Antal invånare i Skärkinds socken: 737 (2022-12-31)
- Skärkinds fick sin första kyrka av sten under 1100-talet. Koret från den ursprungliga kyrkan finns kvar och används idag som gravkapell, där också dopfunten från 1100-talet kan ses.